Pikalaina on kohtuullisesti hinnoiteltua suurempaa lainaa aika lailla hinnakkaampi luottotuote. Jos lainaaja ei ole varma kykeneekö luoton lyhentämään ajoissa takaisin, hänen on hyvä tarkistaa onko vippifirman lainaehdot pienlainan lyhentämisen suhteen asiallisia. Kun maksuaika ylittyy, eikä vippiä kykenekään lyhentämään pois, lainan korkosumma voi kiivetä huomattavaksi. Siinä tapauksessa parin sadan lainattu summa voi loppujen lopuksi nousta kuluiltaan hyvin suureksi.

Silloin kun pikalainaa haluaa ottaa, on fiksua hakea luottoa aluksi pankista josta luoton saa lähes joka tapauksessa kohtuullisemmalla kulutasolla ja muilla kustannuksilla kuin muista paikoista. Siinä tapauksessa kun luottoa ei omasta pankista saa, kannattaa verrata eri lainoittajien lainojen kuluja ja ottaa kuluiltaan paras ratkaisu.

Korkeakorkoiset pikalainat ovat synnyttäneet lainojen yleistymisestä lähtien raivoisaa keskustelua. Suhtautuminen korkeaprosenttisiin pienlainoihin on ollut tavallisesti keskustelupalstoilla kutakuinkin pelkästään arvosteleva. Luottojen helppo ja nopea lainaus ovat aiheuttaneet lukemattomalle pikalainaajalle velkaongelmia, sillä pikalainoja ei välttämättä ole kyetty hoitamaan lainafirmalle määräajassa. Tuollaisista pikavipeistä on saattanut muodostua pikaluottokierre, jolloin myöhästyneitä pienlainoja tilitetään lainanantajalle eri vipeillä.

Pienlainoille on syntynyt toki paljon vaihtoehtoja. Noita ovat muun muassa vertaislainat, jossa tapauksessa vippiä ei tarjoa rahoituslaitos, vaan verkon avulla kohdattu henkilö.

Huolimatta siitä, että pikaluotot ovatkin tänä päivänä kohtuullisen yleisiä, tutkimuksen mukaan ainoastaan pari prosenttia henkilöistä rohkenisi miettiä lainaavansa rahaongelmiinsa avun pikalainalla. 80% kuluttajista ei hakisi pikaluottoa koskaan.

Pienlaina otetaan tavallisesti siinä tapauksessa, kun käteistä ei ole melkein yhtään, eikä luottoa myönnetä muistakaan paikoista. Lainaraha myös toivotaan saatavaksi hetkessä käytettäväksi. Pikalainoja ottavat monesti nuorehkot ja vähävaraiset henkilöt. Pikavipin myöntäminen vaatii tietyn vähimmäisiän, vakituisen oleskelun kotimaassa ja muun sopivuuden luottoon. Ennen pikaluoton ottamista olisi fiksua tsekata, että pikavipin on kykenevä lyhentämään pois laina-aikana, jos näin lainanantaja edellyttää.

Pienlainoja myöntävät nykypäivänä lukuisat rahoittajafirmat. Lakiuudistuksen tähden kalenterivuonna -13 pikaluottoyritykset asetettiin perimään pienlainoistaan aika lailla pienimääräisempää korkotasoa kuin aiemmin. Laissa tehdyn uudistuksen vuoksi jotkin pienehköt lainafirmat sulkivat toimintansa ja loput yritykset olivat pakotettuja korjaamaan pikalainaehtonsa ja korkosummansa. Lakimuunnelman johdosta vuoksi aiemmin usein korkealle hinnoitetut pikavipit ovat tänä päivänä huomattavasti edullisempia rahan lainaajalle. Muuttuneen lain takia pikavippien lainasummat muodostuivat silti määrältään isommiksi, jolloin mm. 2 sadan euron pikavippiä ei aina monetkaan pikaluottofirmat lainaa tulevina aikoina.

Pikalainaratkaisuja ja monia luottoja on fiksua vertailla edes koroltaan. Ennen pikaluoton hakemista on hyvä syynätä myöskin lainan ehdot, vaikka pikaluotto alun perin vaikuttaisi edulliselta ja sopivalta.