Pikalaina lainataan useasti siinä tapauksessa, jos mammonaa ei ole lähestulkoon yhtään, eikä käteistä myönnetä pankista. Laina myös vaaditaan saada liukkaasti tilille. Pieniä lainoja lainaavat tavallisesti alle 30-kymppiset ja rahattomat ihmiset. Pikalainan ottaminen edellyttää riittävän iän, jatkuvan oleskelemisen täällä ja muun soveltuvuuden luottoon. Ennen vipin lainaamista on hyvä varmistaa, että luoton on kykenevä suorittamaan lainafirmalle pian, jos näin lainafirma määrää.

Isokorkoiset pikavipit ovat saaneet aikaan pikavippien syntymisestä lähtien ankaraa sanan vaihtoa. Asenne hinnakkaisiin vippeihin on ollut eri viestimissä melkein ainoastaan arvosteleva. Pikavippien helppo ja ripeä lainaaminen ovat saaneet aikaan lukuisalle lainaajalle hankaluuksia, sillä pikalainoja ei joskus ole pystytty maksamaan pois eräpäivään mennessä. Lyhentämättömistä lainoista on mahdollisesti voinut syntyä pikavippikierre, jossa entisiä pienlainoja maksetaan pois toisilla vipeillä.

Vippejä lainoittavat nykyään useat lainayritykset. Lakimuunnoksen myötä vuonna 2013 lainayritykset käskettiin valkomaan pikkulainoistaan aika tavalla pienimääräisempää korkoprosenttia kuin aikaisemmin. Lain uudistuksen takia lukuisat tuntemattomammat pikaluottoviritelmät keskeyttivät pikalainailun ja loput lainaajat joutuivat uudistamaan pikalainapykälänsä ja korkonsa. Lain uudistuksen vuoksi myötä ennen aika usein hinnakkaasti arvotetut pikalainat ovat tällä hetkellä aika tavalla halvempia asiakkaalle. Muutoksen myötä pikalainojen rahamäärät muuttuivat kumminkin isommiksi, joten mm. jokusen satasen lainarahaa ei aina useatkaan pikalainayhtiöt tarjoa enää.

Pikalainoille on kumminkin paljon vaihtoehtoja. Näitä ovat esim. vertaisluotot, jolloin luottoa ei lainaa rahoituslaitos, vaan internetin kautta tavoitettu kuluttaja.

Vaikka pikalainat ovat vielä melko kysyttyjä, kyselyn perusteella pelkästään 2 prosenttia ihmisistä rohkenisi pohdiskella lainaavansa rahapulaansa ratkaisun vipillä. 4/5 ihmisistä ei hakisi pikavippiä missään tapauksessa.

Luottovaihtoehtoja ja erilaisia kulutusluottoja on järkevää verrata kuitenkin korkotasoltaan. Ennen pikavipin hakemista on viisasta lukea myös luoton ehdot, jos kohta luotto alun perin kuulostaisi kohtuuhintaiselta ja soveltuvalta.

Vippi on halvemmin hinnoitettua kulutusluottoa paljon kalliimpi lainatuote. Jos henkilö ei tiedä pystyykö lainan suorittamaan nopeasti takaisin, henkilön on viisasta selvittää onko pikavippiyrityksen luottoehdot lainan lyhentämisen suhteen reiluja. Silloin kun maksuaika ylittyy, eikä lainasummaa pysty hoitamaan lainanantajalle, pikavipin korkosumma voi nousta huomattavaksi. Tällöin pienehkökin lainasumma saattaa lopuksi kiivetä kuluiltaan todella mittavaksi.

Jos lainaa haluaa ottaa, on viisasta hakea lainaa ensin omasta pankista josta lainan voi ottaa lähes joka tapauksessa maltillisemmalla kulutasolla ja lisäkuluilla kuin muusta paikasta. Jos luottoa ei pankista saa, on järkevää vertailla eri lainoittajien luottojen korkoja yms ja valita korkotasoltaan sopiva vaihtoehto.