Nopea pikalaina netistä

Pikalaina on nykyään helppo hankkia netistä. Pikalaina on nimensä mukaisesti laina, jonka saa luottokelpoinen henkilö heti tililleen.

Tyypillinen pikalainan määrä on 500 – 2000 euroa ja see myönnetään luottokelpoiselle henkilöille ilman takaajia tai vakuuksia.

Miten haen pikalaina?

Nykyään suurempaa ja pienempää lainaa saa suhteellisen vaivatta ja nopeasti kymmenistä lainafirmoista. Lainojen myöntäminen on tavallisesti erittäin tuottoisaa bisnestä, näin ollen erilaisia lainatuotteita lainaavia yrityksiä on viime vuosina perustettu runsaasti. Useat näistä yrityksistä tarjoavat pelkästään pienehköjä, enintään tuhannen euron pikalainoja, mutta on niin ikään lainafirmoja joiden lainavalikoimaan kuuluu monen tuhannen euron kulutusluotot.

Jos luottoa tarvitsee esim. keittiöremonttiin, tai johonkin vastaavaan verrattain kalliiseen kohteeseen, on järkevää luottoa aluksi kysyä omasta pankista. Monesti pankista voi ottaa lainan maltillisella korolla, joten jostain muusta paikasta hankittuna tällainen muutaman tuhannen euron lainaraha voi tulla kuluiltaan kalliimmaksi. Pankin tarjoama lainasumma voi olla vakuudellinen, eli lainan saamiseen pitää olla jonkinlainen vakuus. Tällainen vakuus saattaa olla muun muassa oma asunto.

Luottomarkkinoilla on lisäksi suuri määrä luottoja, jotka ovat vakuudettomia. Vakuudettoman lainan saamiseen saattaa riittää vakituinen asuinpaikka Suomessa, luottokelpoisuus ja täysi-ikäisyys. Monesti kuitenkin kahdenkin tuhannen euron lainasumman saaminen edellyttää riittävän suuruisia säännöllisiä tuloja. Lainafirma usein myös vaatii todisteen säännöllisistä tuloista. Tällainen todiste voi olla esimerkiksi työnantajan todistama palkkatodistus.

Suomessa harjoittaa liiketoimintaa tätä nykyä kymmeniä luottojen tarjoamiseen keskittyneitä palveluja, jotka tarjoavat pelkästään pienehköjä, monesti enintään muutaman satasen suuruisia pikavippejä, joita kutsutaan yleisesti nimillä vipit, pikalainat ja pikavipit. Tällainen pienehkö lainattu summa on lähestulkoon aina vakuudeton, ja luoton saamiseksi riittää monesti vakituinen asuinpaikka kotimaassa ja luottokelpoisuus. Luottokelpoisuus tarkoittaa sitä, ettei asiakkaalla ole maksuhäiriömerkintöjä ja asiakas on hoitanut aiemmin raha-asiansa nuhteettomasti. Tämänkaltainen tavallisesti 100-1000 euron vippi on suosittu erityisesti nuorten keskuudessa. Pikaluoton saa nopeasti pankkitililleen, mutta pikalainan joutuu myöskin maksamaan takaisin suhteellisen nopeasti. Pienlainoissa takaisinmaksuaika on yleensä kahdesta viikosta yhteen kuukauteen ja korkoprosentti on korkea. Kahden sadan euron pikalainasta saattaa joutua maksamaan kuluja lyhyessä ajassa viitisenkymmentä euroa ellei paljon enemmänkin.

Pikalaina on kohtuullisesti hinnoiteltua kulutusluottoa paljon kalliimpi laina. Vipin todellinen vuosikorko voi nousta erittäin korkeaksi riippuen pikalainafirman lainaehdoista. Jos asiakas ei tiedä kykeneekö lainan maksamaan ajoissa lainafirmalle, hänen on fiksua tarkistaa onko pikalainafirman luottoehdot lainan takaisinmaksun suhteen joustavia. Jos maksuaika ylittyy eikä vippiä kykene maksamaan takaisin, pikalainan korko voi nousta hurjiin lukemiin. Tällöin muutaman sadan euron luotto voi lopulta olla peräti monia tuhansia euroja.

Jos lainarahaa siis tarvitsee, on viisasta aina kysyä lainaa aluksi pankista josta luoton voi saada lähes aina kohtuulisemmalla korolla ja muilla kustannuksilla kuin muualta. Jos lainaa ei kuitenkaan omasta pankista saa, on järkevää verrata eri lainafirmojen luottojen korkoja yms ja valita koroltaan edullisin vaihtoehto.

Pikalainoja haetaan hyvin usein hetkelliseen rahapulaan. Pikavippiä lainataan usein jokapäiväisiin maksuihin, kuten vaikkapa bussikorttiin. Pikavipin vuosikorko% on vääristävä mitta vipin korkojen määrittämiseen, koska vippi on haettu ainoastaan vähäksi ajanjaksoksi.

Vaikkakin vipin lainaaminen on yksinkertaista, on hyvä varmistua että vipin myöskin pystyy hoitamaan sovitussa takaisinmaksuajassa lainanantajalle. Jos pikalaina tuottaa pulmia lyhentää lainafirmalle, on hyvä soittaa lainayhtiöön ja sovitella asia. Pikavippiä ei missään tapauksessa ole fiksua hoitaa päällekkäisellä pienlainalla.

Pikalaina on helppo apu pakottavaan raha-ahdinkoon silloin, kun palkan saaminen on aivan pian. Pikaluotoilla ei koskaan ole järkevää ruveta lyhentämään aikaisempia luottoja.

Pienen lainan takaisinmaksuaika vaihtelee melkein aina 14 päivästä 2-4 kuukauteen. Laina-aika riippuu pikaluoton suuruudesta. Suuremmissa pikalainoissa on pidempi lainan takaisinmaksuaika. Lainojen korko% on erisuuri eri pikavippifirmoissa. Nykypäivänä vippiyritykset kertovat vippien todellisen vuosikorko%:n, asiakkaiden henkilöllisyys saadaan selville eikä rahoja anneta klo 23-07. Lainaehtoihin kannattaa aina tutustua ennen pikalainan ottamista.

Pikalainat Suomessa

Pikalainoja myöntävät tänään monet lainayritykset. Lain muunnoksen seurauksena kalenterivuonna -13 pikalainayritykset asetettiin rahastamaan pikavipeistään paljon pienempää korkosummaa kuin aikaisemmin. Tämän muutoksen vuoksi jotkin pienet pikalainaviritelmät kuolettivat lainapalvelunsa ja muut lainaajat joutuivat uudistamaan pienlainasääntönsä ja korkotasonsa. Lain uudistuksen takia myöskin koskaan monesti hinnakkaasti hinnoitellut pienet lainat ovat nykyisin huomattavasti kohtuuhintaisempia lainanottajalle. Muuttuneen lain myötä pikavippien rahasummat muuttuivat kumminkin suuremmiksi, jolloin muun muassa kahden sadan pikavippiä ei tavallisesti monetkaan vippipalvelut tarjoa jatkossa.

Pikalainaa otetaan aika usein olosuhteissa, jos fyrkkaa ei ole lähes ollenkaan, eikä sitä voi saada muistakaan lähteistä. Laina myöskin toivotaan saada liukkaasti käyttöön. Pikalainoja hakevat usein 18-30 vuotiaat ja vähävaraiset kuluttajat. Lainan ottaminen edellyttää riittävän iän, pitkäkestoisen elämisen kotimaassa ja muun soveltuvuuden pienlainaan. Ennen pikavipin hankkimista olisi hyvä varmistaa, että pienlainan on kykenevä lyhentämään pois seuraavina viikkoina, jos näin lainoittaja määrää.

Pikalainat ovat aiheuttaneet niiden yleistymisestä alkaen tempperamenttistä arvostelua. Suhtautuminen kalliisiin pienlainoihin on ollut eri keskustelupalstoilla kutakuinkin yksinomaan arvosteleva. Pikaluottojen helppo ja joutuisa lainaus ovat saaneet aikaan lukuisalle vippaajalle vaikeuksia, sillä luottoja ei välttämättä ole pystytty suorittamaan lainanantajalle laina-aikana. Lyhentämättömistä vipeistä on mahdollisesti saattanut viritä pikaluottokierre, jossa tapauksessa myöhässä olevia rahavelkoja tilitetään lainanantajalle muilla pikalainoilla.

Pikalainat valitaan kun rahaa täytyy saada nopeasti

Pikavipeille on olemassa toki useita vaihtoehtoja. Noita ovat esimerkiksi vertaisrahoitus, jolloin pikalainaa ei myönnä rahoitusyritys, vaan verkon avulla tavoitettu suomalainen.

Pienlainaratkaisuja ja monia pienlainoja on hyvä verrata edes koroltaan. Ennen luoton ottamista kannattaa lukea myös luottoehdot, siitä huolimatta että pikaluotto ensiksi näyttäisikin asialliselta ja soveltuvalta.

Pikalaina on kohtuullisesti hinnoiteltua isompaa lainaa huomattavasti hinnakkaampi luotto. Jos kuluttaja ei ole varma kykeneekö lainan suorittamaan ajoissa takaisin, asiakkaan on järkevää selvittää onko pikavippifirman luottoehdot pikavipin lyhentämisen suhteen reiluja. Kun maksuaika pitenee, eikä luottoa kykenekään lyhentämään pois, pikavipin korkosumma saattaa kiivetä suureksi. Tällöin parin sadan lainasumma voi lopuksi kiivetä kustannuksiltaan todella isoksi.

Huolimatta siitä, että pienlainat ovatkin edelleen jonkin verran yleisiä, gallupin perusteella vain kaksi % kuluttajista tohtisi pohdiskella ottavansa rahapulaansa helpotuksen pienlainalla. Neljä viidesosaa henkilöistä ei ottaisi pikavippiä ikinä.

Silloin kun pikalainaa tarvitsee, on hyvä kysyä luottoa aluksi pankista josta lainan voi saada lähes joka tapauksessa kohtuulisemmalla korkotasolla ja lisäkustannuksilla kuin muusta paikasta. Jos lainaa ei omasta pankista myönnetä, on viisasta vertailla eri lainapalvelujen lainojen kustannuksia ja anoa korkotasoltaan edullisin ratkaisu.

Pikalainoja lainaavat tänään lukuisat pikaluottoyhtiöt. Lain uudistuksen takia vuonna 2013 lainapalvelut määrättiin rahastamaan vipeistään huomattavasti pienimääräisempää korkoprosenttia kuin ennen. Lain uudistuksen tähden jotkin toimivat lainapalvelut kuolettivat pikalainailun ja muut lainaajat ajautuivat uusimaan pikalainavaatimuksensa ja korkonsa. Lain muunnelman tähden myöskin aikaisemmin aika usein korkealle hinnoitellut pienlainat ovat nykypäivänä paljon halvempia ihmisille. Muuttuneen lain myötä luottojen summat kasvoivat silti suuremmiksi, jolloin esim. kahden sadan euron lainaa ei normaalisti useatkaan pikalainayritykset tarjoa tulevaisuudessa.

Pikalaina otetaan usein olosuhteissa, jos rahaa ei ole melkein ollenkaan, eikä luottoa saa muistakaan lähteistä. Rahat lisäksi vaaditaan saatavaksi nopeasti omalle tilille. Pikaluottoja lainaavat monesti nuoret ja köyhät ihmiset. Pikavipin lainaaminen edellyttää tietyn iän vähintään, jatkuvan asumisen Suomessa ja kelpoisuuden pienlainaan. Ennen pikalainan hakemista olisi järkevää ottaa selville, että lainan kykenee hoitamaan lainafirmalle pian, jos tällä tavoin lainoittaja vaatii.

Korkeakorkoiset pikalainat ovat synnyttäneet pikavippien perustamisesta lähtien ankaraa sanan vaihtoa. Asenne kalliisiin pienlainoihin on ollut tavallisesti lehdissä miltei pelkästään arvosteleva. Pikaluottojen vaivaton ja ripeä lainaus ovat aiheuttaneet lukemattomalle vippaajalle vaikeuksia, sillä lainoja ei useinkaan ole kyetty tilittämään luotonantajalle laina-aikana. Lyhentämättömistä pikavipeistä on voinut kehittyä pikaluottokierre, jolloin entisiä pikaluottoja hoidetaan luotonantajalle uusilla pikavipeillä.

Pikalainan vaihtoehto

Vipeille on toisaalta lukuisia vaihtoehtoja. Tällaisia ovat vaikkapa vertaisrahoitus, jossa pikalainaa ei myönnä rahoituslaitos, vaan netin kautta löydettävä suomalainen.

Luottovaihtoehtoja ja erityyppisiä pikalainoja on hyvä vertailla vähintäänkin kustannuksiltaan. Ennen lainan lainaamista on hyvä lukea samoin luoton ehdot, siitä huolimatta että pikaluotto aluksi kuulostaisi halvalta ja asianmukaiselta.

Pikalaina on asiallisesti hinnoitettua isompaa lainaa huomattavasti kalliimpi lainatuote. Jos kuluttaja ei tiedä pystyykö pikavipin hoitamaan määräajassa lainanantajalle, lainanottajan on fiksua tarkistaa onko pikavippiyrityksen yleiset ehdot luoton suorittamisen suhteen joustavia. Jos lainan maksuaika pitenee, eikä pikalainaa pystykään suorittamaan pois, lainan korkosumma voi nousta isoksi. Siinä tapauksessa vaatimatonkin luotto voi loppujen lopuksi muodostua kustannuksiltaan hyvin huomattavaksi.

Siitä huolimatta että pienet lainat ovat yhä kohtuullisen haluttuja, selvityksen perusteella pelkästään 2 % vastanneista voisi ajatella lainaavansa rahapulaansa helpotuksen pikaluotolla. 4/5 vastanneista ei hakisi pikalainaa missään tapauksessa.

Siinä tapauksessa kun pikalainaa haluaa ottaa, on järkevää hakea lainaa aluksi pankista josta lainasumman voi ottaa melkein aina maltillisemmalla korkotasolla ja lisälainakuluilla kuin muista paikoista. Siinä tapauksessa kun luottoa ei omasta pankista myönnetä, on viisasta verrata eri lainafirmojen luottojen korkoja yms ja valita kustannuksiltaan sopiva vaihtoehto.