Pikavipit ovat yleistyneet hurjaa vauhtia, sillä nykyisin pikalainoja on helppo hakea jopa tekstiviestin lähettämällä. Osa pikavippejä myöntävistä paikoista ei vaadi asiakkailtaan edes luottotietoja, vaan pikavipin myönteinen päätös voi tulla parhaimmillaan muutaman minuutin sisällä ja rahat ilmaantuvat tilille lähestulkoon yhtä nopeasti.

Yleisimmin pikalainoja on käytetty tutkimusten mukaan yllättäviin kuluihin, ruokaostoksiin ja kodinhoitoon. Myös juhlimiseen, velkojen maksamiseen ja lastenhoitoon haetaan usein pikavippejä. Varsinkin nuoret henkilöt hakevat nopeaa pienlainaa rahoittaakseen juhlimista, heräteostoksia ja rahapelejä (kun ilmaiskierrokset on pelattu). Pikavippien koetaan olevan helpompia hakea kuin esimerkiksi sosiaaliavustuksia, sillä sosiaaliavustuksiin liitetään usein häpeän ja leimatuksi tulemisen tunne. Kun pikavipin saamiseen riittää tekstiviesti tai kaksi, on kynnys pikalainan ottamiseen paljon matalampi.

Pikalainoja käytetäänkin harvoin isoihin, harkittuihin ostoksiin, sillä sellaisten ollessa kyseessä käännytään ensimmäisenä pankkien tai luottokorttien puoleen. Luottotiedottomilla tai työttömillä ei kuitenkaan yleensä tällaisia mahdollisuuksia välttämättä ole – minkä vuoksi pikalainat ovatkin nuorten lisäksi työttömien ja vähävaraisempien ihmisten selviytymiskeinoja. Valitettavasti pikalainat tulevat usein aiottua kalliimmiksi, sillä niiden korot ja muut kulut ovat normaaleihin lainoihin verrattuna äärimmäisen korkeat.

Pikalainat eivät siis ole lopullinen vastaus rahankäyttöongelmiin tai jatkuvaan vähävaraisuuteen; pikalainojen lisäksi niiden korot ja käsittelykulut voivat kasautua lähes huomaamatta tarkoitettua isommiksi varsinkin silloin, kun otetaan monta pikavippiä lyhyen ajan sisällä. Tämän takia pikalainojen käyttö onkin järkevintä silloin, kun kyse on ohimenevästä tilanteesta tai todellisesta hätätapauksesta.

Jatkuvat rahaongelmat johtuvat useimmin työttömyydestä, alkoholin suurkulutuksesta, elämisestä varojen yli ja liiallisesta nettikasinoilla pelaamisesta. Nuoret, kuten artikkelissa aikaisemmin todettiin, ottavat tällaisissakin tilanteissa herkästi pikalainoja rahoittaakseen menemisiään eivätkä ajattele asioita muutamaa viikkoa pidemmälle. Nuorilla asiaan voi vaikuttaa myös tietämättömyys pankin lainamenettelyistä ja pikalainojen todellisista lisäkuluista. Aikuiset tiedostavat pikalainojen riskit nuoria paremmin ja turvautuvatkin pikavippeihin vain pakon edessä tai odottamattomien hätätilanteiden varjolla.

Vuonna 2013 tuli voimaan lakimuutos, mikä vaikutti suuresti pikalainayritysten toimintaan ja myös pikavippien korkoihin. Tuolloin määräytyi, että kaikkien alle 2000 euron pikalainojen korko voi kiivetä enintään 51 prosenttiin – tämä myös laski pikavippien hintaa. Lakimuutoksen myötä alle 2000 euron pikavipit eivät enää olleet kovin kannattavia, mikä aiheutti useiden pikalainoja myöntävien yritysten katoamisen markkinoilta.

Vaikka pikalainafirmoja on suhteessa nykyisin vähemmän kuin vielä pari vuotta sitten, ovat kuitenkin suomalaisten ottamien ensimmäiset lainat määrällisesti nousussa. Vuonna 2014 pienlainat olivat suuruudeltaan keskimäärin 400 euroa ja takaisinmaksuaika 66 vuorokautta, kun vuonna 2013 pikalainojen keskimääräinen suuruus oli hieman päälle 300 euroa. Suurin osa pikavipeistä on kuitenkin muutamista kympeistä sataan euroon asti.