Pikalaina lainataan lähinnä siinä tapauksessa, kun mammonaa ei ole likimain ollenkaan, eikä käteistä myönnetä muista lähteistä. Lainattu summa myöskin halutaan saada nopeasti pankkitilille. Pikaluottoja hakevat useasti nuoret ja köyhät ihmiset. Vipin myöntäminen edellyttää riittävän väh. iän, jatkuvan elämisen kotimaassa ja muun sopivuuden pienlainaan. Ennen vipin lainaamista on hyvä tarkistaa, että lainasumman kykenee tilittämään pois tulevina viikkoina, jos näin lainafirma edellyttää.

Pientä lainaa lainaavat nykyaikana lukuisat rahoittajayritykset. Lakimuutoksen takia kalenterivuonna 2013 pikaluottoyhtiöt asetettiin ottamaan pikalainoistaan aika tavalla pienempää korkoa kuin koskaan. Tämän muutoksen seurauksena jotkin epämääräiset pikaluottopalvelut kuolettivat pikalainailun ja muut yhtiöt joutuivat korjaamaan pikalainaasetuksensa ja korkosummansa. Lakimuutoksen vuoksi takia ennen normaalisti törkeästi hinnoitellut pienlainat ovat nykypäivänä aika lailla kohtuuhintaisempia suomalaisille. Lain muutoksen myötä vippien lainasummat muodostuivat kumminkin isommiksi, jolloin muun muassa jokusen satasen vippiä ei aina monetkaan pikaluottoyritykset anna tulevina aikoina.

Pikavipit ovat saaneet aikaiseksi niiden syntymisestä lähtien tiukkaa kritiikkiä. Asenne korkeaprosenttisiin pieniin lainoihin on ollut yleisesti keskustelupalstoilla miltei ainoastaan arvosteleva. Vippien näppärä ja pikainen lainaus ovat aiheuttaneet lukuisalle pikalainaajalle hankaluuksia, sillä lainoja ei aina ole pystytty lyhentämään myöhemmin määräajassa. Tällaisista vipeistä on mahdollisesti voinut kehittyä pikavippikierre, jolloin erääntyneitä kulutusluottoja hoidetaan lainanantajalle eri pikaluotoilla.

Pikaluotoille on olemassa toki runsaasti eri versioita. Tällaisia ovat vaikkapa vertaisluotot, jossa tapauksessa lainaa ei anna rahoituslaitos, vaan netin avulla kohdattu suomalainen.

Siitä huolimatta että pikavipit ovatkin vielä aika lailla yleisiä, selvityksen mukaisesti pelkästään kaksi % suomalaisista voisi miettiä hakevansa rahaongelmiinsa helpotusta pikalainalla. 80% suomalaisista ei ottaisi nopeaa lainaa koskaan.

Luottovaihtoehtoja ja kaikenlaisia lainoja on järkevää verrata muutenkin kuluiltaan. Ennen pikavipin hankkimista on hyvä lueskella myös luoton ehdot, vaikkakin pikalaina ensi tuntumalta tuntuisikin kohtuuhintaiselta ja soveltuvalta.

Vippi on kohtuullisesti hinnoiteltua suurempaa lainaa aika lailla kalliimpi laina. Jos asiakas ei ole varma kykeneekö pikalainan hoitamaan lyhyessä ajassa luotonantajalle, lainaajan on fiksua tarkistaa onko vippifirman yleiset ehdot pikavipin lyhentämisen suhteen joustavia. Jos lainan maksuaika pitenee, eikä pikalainaa pystykään suorittamaan lainafirmalle, pikalainan korko voi kiivetä mittavaksi. Siinä tapauksessa melko pienikin lainasumma voi lopuksi muodostua rahamäärältään todella mittavaksi.

Siinä tapauksessa kun lainarahaa tarvitsee, kannattaa kysyä luottoa aluksi omasta pankista josta lainasumman saa melkein joka tapauksessa kohtuulisemmalla kulutasolla ja lisälainakuluilla kuin muista paikoista. Jos luottoa ei pankista saa, on viisasta vertailla eri lainoittajien luottojen kustannuksia ja valita kustannuksiltaan sopiva ratkaisu.