Pikalainat ovat saaneet aikaan lainojen yleistymisestä lähtien ankaraa arvostelua. Asennoituminen hinnakkaisiin pienlainoihin on ollut monissa medioissa lähestulkoon ainoastaan negatiivinen. Luottojen vaivaton ja liukas saatavuus ovat synnyttäneet monelle pikavippaajalle vaikeuksia, sillä pikavippejä ei joskus ole pystytty tilittämään luotonantajalle eräpäivään mennessä. Lyhentämättömistä pikavipeistä on mahdollisesti saattanut kehittyä pikalainakierre, jossa vanhoja pikalainoja suoritetaan pois toisilla vipeillä.

Pikalaina valitaan monesti tilanteessa, kun mammonaa ei ole likimain lainkaan, eikä käteistä voi saada pankista. Lainasumma myös toivotaan ottaa aivan pian tilille. Pienlainoja ottavat aika usein nuoret ja köyhät ihmiset. Pikaluoton myöntäminen vaatii määrätyn iän, jatkuvan oleskelun kotimaassa ja muun soveltuvuuden pienlainaan. Ennen vipin hakemista olisi fiksua ottaa selville, että pikaluoton on kykenevä suorittamaan pois pian, jos näin lainoittaja edellyttää.

Pientä lainaa lainaavat nykyisin useat rahoittajafirmat. Lakimuutoksen takia vuonna -13 vippipalvelut velvoitettiin perimään pikkulainoistaan aika tavalla pienempää korkosummaa kuin aiemmin. Kyseisen muutoksen johdosta useat tuntemattomammat pikavippiviritelmät kuolettivat toimintansa ja muut yhtiöt päätyivät uudistamaan pikaluottosääntönsä ja korkoprosenttinsa. Lain muutoksen takia takia aikaisemmin tavallisesti korkealle hinnoitellut pikalainat ovat nykypäivänä aika tavalla halvempia asiakkaalle. Uudistuksen vuoksi pikalainojen rahasummat tulivat silti suuremmiksi, joten esimerkiksi parin sadan pikavippiä ei ehkä kuitenkaan useatkaan vippipaikat myönnä jatkossa.

Pikavipeille on olemassa toisaalta runsaasti vaihtoehtoja. Niitä ovat esim. vertaisluotot, jossa tapauksessa lainarahaa ei anna rahoituslaitos, vaan netin kautta löydettävä suomalainen.

Vaikkakin pienlainat ovatkin tänä päivänä kohtalaisen kysyttyjä, tutkimuksen mukaan pelkästään pari prosenttia henkilöistä saattaisi miettiä hakevansa rahaongelmiinsa helpotusta vipillä. Neljä viidesosaa henkilöistä ei lainaisi pikalainaa missään tapauksessa.

Pikalainaversioita ja kaikenlaisia kulutuslainoja on järkevää vertailla muutenkin korkotasoltaan. Ennen pikavipin ottamista on järkevää tarkastaa samoin lainaehdot, vaikka laina heti aluksi näyttäisikin halvalta ja asianmukaiselta.

Pienlaina on asiallisesti hinnoiteltua suurempaa lainaa aika lailla hinnakkaampi laina. Jos lainaaja ei tiedä pystyykö pikalainan lyhentämään määräajassa lainanantajalle, lainaajan on viisasta selvittää onko vippiyrityksen lainaehdot pikalainan lyhentämisen suhteen joustavia. Silloin kun lainan maksuaika ylittyy, eikä lainaa kykene lyhentämään lainafirmalle, lainan korko voi nousta isoksi. Silloin pienehkökin lainasumma voi myöhemmin tulla rahamäärältään törkeän mittavaksi.

Siinä tapauksessa kun luottoa haluaa ottaa, on hyvä hakea sitä aluksi omasta pankista josta lainasumman voi ottaa melkein aina kohtuulisemmalla korolla ja muilla kustannuksilla kuin muusta paikasta. Silloin kun luottoa ei pankista myönnetä, on viisasta verrata eri lainafirmojen luottojen kustannuksia ja valita korkotasoltaan paras vaihtoehto.