Pieniä lainoja tarjoavat nykyisin useat rahoittajafirmat. Lain uudistuksen vuoksi vuonna 2013 pienlainapalvelut määrättiin perimään pienlainoistaan ylivoimaisesti vähäisempää korkotasoa kuin aikaisemmin. Tämän muutoksen takia monet pienehköt lainapalvelut lopettivat palvelunsa ja muut lainaajat päätyivät korjaamaan lainasääntönsä ja korkonsa. Lakiuudistuksen seurauksena lisäksi aikaisemmin hyvin usein törkeästi arvotetut pikaluotot ovat tänään aika lailla edullisempia ihmisille. Lakiuudistuksen vuoksi pikaluottojen lainasummat muodostuivat kuitenkin isommiksi, jolloin muun muassa kahden sadan lainaa ei aina useatkaan pikavippipalvelut anna tulevina aikoina.

Pienlaina valitaan lähinnä siinä tapauksessa, kun mammonaa ei ole miltei yhtään, eikä rahaa voi saada muistakaan lähteistä. Laina niin ikään halutaan saatavaksi pikapuoliin omalle tilille. Vippejä nostavat aika usein nuoret ja rahattomat ihmiset. Pikalainan myöntäminen vaatii riittävän väh. iän, pitkään jatkuvan asumisen Suomessa ja muun sopivuuden pikalainaan. Ennen luoton hakemista olisi fiksua tarkistaa, että lainasumman kykenee maksamaan lainanantajalle pian, jos näin lainanantaja vaatii.

Nopeat lainat ovat saaneet aikaan pikalainojen yleistymisestä alkaen tempperamenttistä arvostelua. Asenne hinnakkaisiin vippeihin on ollut monissa viestimissä miltei ainoastaan moitiskeleva. Pikaluottojen kätevä ja ripeä lainaaminen ovat aiheuttaneet monelle lainan ottajalle hankaluuksia, sillä lainoja ei useinkaan ole kyetty hoitamaan luotonantajalle vaaditussa ajassa. Tuollaisista vipeistä on mahdollisesti saattanut kehittyä pikalainakierre, jossa tapauksessa aikaisempia kulutusluottoja suoritetaan lainanantajalle eri pikaluotoilla.

Pikaluotoille on perustettu kuitenkin runsaasti eri versioita. Niitä ovat esimerkiksi vertaisrahoitus, jossa tapauksessa luottoa ei myönnä lainafirma, vaan verkon kautta tavoitettu suomalainen.

Siitä huolimatta että pikalainat ovat nykyäänkin aika haluttuja, selvityksen perusteella ainoastaan kaksi % vastanneista rohkenisi pohdiskella ottavansa rahan puutteeseensa helpotuksen pikavipillä. Yli 3/4 henkilöistä ei hakisi vippiä missään tapauksessa.

Luottotuotteita ja kaikenlaisia luottoja on fiksua tutkia edes kustannuksiltaan. Ennen pikalainan lainaamista on hyvä syynätä niin ikään luottoehdot, jos kohta lainaratkaisu heti aluksi kuulostaisi edulliselta ja soveliaalta.

Vippi on halvemmin hinnoiteltua suurempaa lainaa aika tavalla hinnakkaampi luottotuote. Jos lainanottaja ei tiedä pystyykö pikalainan hoitamaan nopeasti luotonantajalle, lainanottajan on viisasta tarkistaa onko pikavippifirman yleiset ehdot pienlainan takaisinmaksun suhteen joustavia. Silloin kun lainan maksuaika pitenee, eikä pikalainaa pystykään suorittamaan pois, lainan korko voi kiivetä huomattavaksi. Siinä tapauksessa parin sadan lainasumma voi lopulta tulla kuluiltaan hyvin mittavaksi.

Silloin kun lainarahaa tarvitsee, on järkevää hakea luottoa ensin pankista josta luoton voi ottaa lähestulkoon aina maltillisemmalla korolla ja muilla kuluilla kuin muusta paikasta. Siinä tapauksessa kun lainarahaa ei pankista saa, on fiksua vertailla eri lainafirmojen lainojen korkoja yms ja hakea kustannuksiltaan sopiva vaihtoehto.